November 12, 2015

САМ БЪРД ПЕЧЕЛИ ПЪРВИ ПОДИУМ ЗА DS VIRGIN RACING В МАЛАЙЗИЯ!

САМ БЪРД ПЕЧЕЛИ ПЪРВИ ПОДИУМ ЗА DS VIRGIN RACING В МАЛАЙЗИЯ!

След като направи едно забележително състезание на пистата Путраджая, Сам Бърд разби всички прогнозни очаквания и спечели първи подиум за 2015-2016 за екипа на DS Virgin Racing.

След наколко добри свободни тренировки, квалификациите за Сам Бърд бяха опорочени от едно голямо сблъскване на завой n°3. Когато потегли от 14тата позиция в стартовия списък, сякаш всичко беше против 28-годишния британец. Но в края на това забележително състезание, той зае второто място зад победителя Лукас ди Граси.

Денят далеч не беше толкова добър за съотборника му Жан-Ерик Верн, който беше принуден да прекрати състезанието още на първия завой след сблъсък с Ник Хайдфелд и Жак Вилньоф.

В средата на състезанието, при смяната на болида, Сам Бърд беше сред втората група пилоти. Тогава той се намираше в добра позиция, понеже потегли от деветото място. След всички спирания, благодарение на съобразителното управление на Сам в съчетание с ефективното използване на батерията, той успя да се придвижи още по-напред в класирането.

Като демострира отново майсторството, което му позволи да се наложи на тази писта миналата година, Сам Бърд вдигна летвата още по-високо три обиколки преди карирания флаг. Възползвайки се от съперничеството между Лоик Дювал и Робин Фрийнс, той пое по идеалната траектория, за да задмине конкурентите си за подиума. След като стана жертва на счупено окачване в последната обиколка, Жером Д‘Амброзио – съотборникът на Дювал – позволи на Сам Бърд да заеме второто място! Вече с 24 точки, получени в първите две състезания, пилотът на DS Virgin Racing заема третото място в шампионата при Пилотите.

Този резултат беше посрещнат с още по-голяма радост и поради факта, че една от системите за презареждане на автомобилите на Сам се беше повредила по-малко от час преди старта. Екипът на DS Virgin Racing трябваше да възстанови спешно задната част на автомобила.

«Посвещавам този резултат на отбора DS Virgin Racing! Момчетата работиха много здраво, за да отстранят проблемите, които срещнахме точно преди състезанието», заяви Сам Бърд на финала. «Те бяха под напрежение, без да споменаваме и условията на работа при тази висока температура и влажност. Знаем, че трябва да действаме бързо, за да успеем в шампионата, но трябва също така да бъдем в състояние да достигнем до финала. Именно това упяхме да направим днес.»

От своя страна, Жан-Ерик Верн добави: «Наистина е разочароващо, че състезанието приключи толкова бързо за мен. Не знам със сигурност какво точно се случи, но нямаше къде да избягам в първия завой. За сметка на това, много се радвам за Сам и отбора. Това наистина беше успех, дължащ се на усилията на целия колектив!»

«Много сме щастливи, че отново сме на подиума, тук в Путраджая, след като Сам спечели състезанието миналата година», добави Алекс Таи, Отговорник на екипа на DS Virgin Racing. «В комбинация с надеждността на задвижващата верига на DS, неговата издръжливост ни позволи да постигнем един наистина добър резултат. Искам, също така, да поздравя целия екип, който не си спести усилия и смени два компонента на автомобила точно преди старта.»

Шампионатът на FIA във Формула E сега ще се отправи в посока Уругвай: следващото състезание ePrix ще се проведе в Пунта дел Есте на 19 декември.

 

FIA Формула E 2015-16 – Шампионат при пилотите

 

Поз. No Пилот Отбор Точки
1 11 Лукас ДИ ГРАСИ ABT Schaeffler Audi Sport 43
2 9 Себастиен БУЕМИ Renault e.Dams 35
3 2 САМ БЪРД DS VIRGIN RACING FORMULA E TEAM 24
4 23 Ник ХАЙДФЕЛД Mahindra Racing Formula E Team 17
5 27 Робин ФРИЙНС Andretti Formula E Race Team 16
6 4 Стефан САРАЗЕН Venturi Formula E Team 14
7 6 Лоик ДЮВАЛ Dragon Racing 12
8 21 Бруно СЕНА Mahindra Racing Formula E Team 10
9 7 Жером Д‘АМБРОЗИО Dragon Racing 10
10 88 Оливър ТЪРВИ NEXTEV TCR Formula E Team 8
11 55 Антонио ФЕЛИКС ДА КОСТА Team Aguri 8
12 66 Даниел АБТ ABT Schaeffler Audi Sport 6
13 77 Натанаел БЕРТОН Team Aguri 4
14 1 Нелсън ПИКЕ Мл. NEXTEV TCR Formula E Team 4
15 8 Никола ПРОСТ Renault e.Dams 1
16 12 Жак ВИЛНЬОВ Venturi Formula E Team 0
17 25 ЖанЕрик ВЕРН DS Virgin Racing Formula E Team 0
18   Симона ДЕ СИЛВЕСТРО Andretti Formula E Race Team 0

 

FIA Формула E 2015-16 – Шампионат при отборите

 

Поз. Отбор Точки
1 ABT Schaeffler Audi Sport 49
2 Renault e.Dams 36
3 Mahindra Racing Formula E Team 27
4 DS VIRGIN RACING FORMULA E TEAM 24
5 Dragon Racing 22
6 Andretti Formula E Race Team 16
7 Venturi Formula E Team 14
8 NEXTEV TCR Formula E Team 12
9 Team Aguri 12