April 22, 2021

C5 X Е НАЙ-ЯРКИЯТ ИЗРАЗ НА ФИЛОСОФИЯТА НА CITROËN

ДЪРЗОСТ И ИНОВАЦИЯ ЗА НЕСРАВНИМО СПОКОЙНО ПЪТУВАНЕ

„С иновативния си стил, който съчетава елегантността на седана, динамичността на комбито и здравината на SUV, C5 X олицетворява дързостта на стила на Citroën. Неговата уникална морфология, аеродинамични линии и модерен светлинен подпис го правят истински Citroën , веднага разпознаваеми на пътя. " Пиер Леклерк, директор на дизайна на Citroën

C5 X предизвиква изненада и вълнение от пръв поглед в доста консервативния D-сегмент. Със своята силна концепция, уникална на пазара, C5 X е естествено позициониран като новия автомобил от най-високия клас на Citroën, а името му е вдъхновено от концепцията CXperience, представена на автомобилното изложение в Париж през 2016 г.

Автомобилът поразява от пръв поглед: напорист, здрав и отличителен. Обновявайки кодовете на D-сегмента, той се отличава с динамична издължена каросерия от 4 805 мм, която съчетава седан и комби, като добавя някои елементи, които правят SUV толкова привлекателни. Пътният просвет е впечатляващите 720 мм, нетипично за седан, а междуосието от 2 785 мм гарантира изключително пространство на задните седалки. Задната му врата, друга отличителна черта на големите автомобили на Citroën, предлага цялата практичност на комби: има широк, функционален отвор и нисък праг за товарене за лесна, практична ежедневна употреба.

Аеродинамиката е водеща при C5 X – издължен капак, флуидни линии, висока линия на най-стеснената част и ушерение над задните колела внасят отличителност и динамика. Тези екстериорни особености правят препратки към различни автомобили, които са белязали историята на флагманите в гамата на Citroën.

C5 X разполага с новия V-образен светлинен подпис на Citroën отпред и отзад, представен за първи път при новия C4. Отличителен и веднага разпознаваем като Citroën, този технологичен светлинен подпис включва LED фарове в цялата гама. Вижда се както през деня, така и през нощта и подчертава уникалния стил на C5 X.

В съответствие с философията за персонализиране на Citroën, C5 X предлага оригинални интериорни решения, като остава възможността за персонализация. Седалките очаквано са Advanced Comfort, еталон за удобство, са със специална подложка, подобна на тази, използвани при матраците. Следва слой с висока плътност и удебелена структурирана пяна, което позволява да се чувствате отпочинали дори след най-дългите пътувания.

Истинска запазена марка на Citroën е окачването Citroën Advanced Comfort, създадено да пресъздаде ефекта на „вълшебно килимче“ на емблематичните автомобили Citroën и да преодолее всички препятствия, дупки, бордюри, неравности и други пътни връзки, съвсем естествено намира място и в C5 X. C5 X поема стъпка по-напред с активното окачване на Citroën Advanced Comfort. С избор от три режима, системата за управление на окачването подобрява ефективността на Progressive Hydraulic Cushions®, като отпуска още повече окачването по време на фазите на шофиране, за да „прелита над пътя“ и осигурява по-голяма ефективност, особено в завоите.

За да бъдат пътуванията възможно най-релаксиращи, специално внимание е обърнато на акустиката, с акустично ламинирани предни и задни прозорци, осигуряващи изключителна изолация от външен шум. Моделът предлага иновация, която е колкото ефектна, толкова и полезна: разширеният дисплей Head Up, мащабен, пълноцветен, head-up дисплеят е първа стъпка към увеличената реалност. Технологията,заложена в концепцията 19_19, осигурява по-спокойно изживяване при шофиране: водачите вече не трябва да отклоняват поглед от пътя, за да получат информацията, която искат, от скоростта до телефонните обаждания и навигацията.

Инфоразвлекателният интерфейс е изцяло нов за Citroën, с акцент върху свързаността. В комбинация с 12 “HD сензорен екран, 4 USB гнезда тип C и безжично зареждане на смартфон, той се актуализира в реално време чрез облака и разполага с Mirror Screen, без да е необходимо да включвате смартфон. Интерфейсът му е проектиран така, сякаш е сензорен таблет: персонализиране, настройки и предпочитания за показване, приспособления на началния екран. Тази система разполага с естествено, ефективно и лесно за използване гласово разпознаване, личен асистент, който разбира какво му се казва, отговаря на въпроси и изпълнява команди, подобни на личния асистент, предложен на 19_19 Concept.

C5 X е на върха на технологиите в областта на системите за подпомагане на шофирането, използвайки множество радари, камери и сензори. Моделът предлага най-добрите технологии по оттношение на полуавтономното шофиране от ниво 2 в съответствие с действащото законодателство: Highway Driver Assist, който комбинира адаптивен круиз контрол с Stop & Go и асистент за поддържане на лентата. Ежедневието Ви е максимално обезопасено благодарение на системата да засичане на мъртвата зона на дълги разстояния, Rear Cross Traffic Alert, което открива опасност при заден ход, Top 360 Vision, което улеснява маневрирането, като показва външната среда на сензорния таблет или Proximity hands- безплатен достъп и старт, който автоматично заключва и отключва вратите, когато водачът се приближи или напусне превозното средство.

Новият C5 X ще бъде наличен в бензинова и в plug-in хибридна версии. Очаква се продажбите да стартират през втората половина на 2021 година.