September 4, 2014

CITROËN – ОФИЦИАЛЕН ПРЕВОЗВАЧ НА 30 ГОДИНИ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА АПОЛОНИЯ

Автомотор Корпорация е дългогодишен партньор на "ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА АПОЛОНИЯ ".

Най-големият фестивал на изкуствата “Аполония” отбелязва своя 30 годишен юбилей с богата програма, собствена творческа продукция и редица културни прояви за посетителите на Созопол.

Художествени изложби, специална театрална премиера на представлението “Антигона”, концерт на Лили Иванова и още един – по повод 20 години на група Б.Т.Р. – това са само част от изкушенията на Фестивала.

Тази година Фондация Аполония влиза в ролята на продуцент на спектакъла Антигона от Жан Ануи с режисьор Иван Добчев. Премиерата на спектакъла ще се състои на 29 и 30 август и с това ще сложи началото на театралната програма от юбилейните Празници на изкуствата. След фестивала, постановката “Антигона” става част от програмата на столичния Театър София.

В специалният концерт “Българската душа в музиката”, с който ще се открие за 30-и път най-старият културен фестивал “Аполония” на една сцена ще застанат изпълнителите със световна известност Минчо Минчев, Теодосий Спасов, Ирена Петкова, Николай Минчев и “Космически гласове “. В концертната програма са включени творби на Любомир Пипков, Васил Казанджиев, Георги-Златев Черкин, Мишо Пеков, Красимир Кюркчийски, Теодосий Спасов и други.

Почитателите на виртуозния цигулар Минчо Минчев ще могат да се насладят на таланта му и по време на камерен концерт на 31 август в Клуб Аполония/ Сцена ОББ, когато Маестрото ще свири заедно с друг голям български талант, пианиста Евгени Божанов.

Още много класическа музика ще звучи в Археологическия музей в последващите дни на фестивала, където концерти ще имат пианистът Виктор Чучков, младият виолончелист Стефан Хаджиев, концертното дуо Страшо Темков – флейта и Мария Вршкова – пиано от Македония и още една талантлива виолончелистка Диляна Момчилова.  По повод сто години от рождението на Борис Христов ще пее лауреатът на едноименния конкурс, басът Кирил Манолов.

Както в повечето издания на фестивала до сега, и на сегашното доминират проявите по ноти. Теодосий Спасов, Минчо Минчев, Виктор Чучков, Людмил Ангелов и Веселин Ешкенази, Б.Т.Р., Лили Иванова, Графа, Михаела Филева, Белослава, Васил Петров, Камелия Тодорова са част от имената в музикалния афиш.

В новия Клуб Аполония/ Сцена ОББ, който за първи път тази година се открива на емблематичния остров Св.св.Кирик и Юлита гостите на града ще могат да се насладят на изпълненията на Белослава, Камелия Тодорова, Теодосий Спасов, джазмените от Зона С, уникалните Dirty Purchase и др.

Сред акцентите на юбилейния фестивал са и срещите от поредицата Цената на успеха, в които български доказали се творци като Иван Добчев, Белослава, Живко Петров, Веско Ешкенази, Людмил Ангелов, Кирил Маричков и Дони ще споделят своя опит за истинския успех в изкуството.

Музика, литература, театър, кино, изобразително изкуство и фотография се срещат в Созопол, за да поднесат на зрители от цял свят истински празници на изкуствата!

Вече второ десетилетие Автомотор Корпорация АД подкрепя фестивала, за да може той да се реализира и да дарява публиката със своите незабравими изживявания.

По време на най-големият фестивал на изкуствата „Аполония“ новият модел на Ситроен С4 Cactus ще бъде изложен пред клуб „Аполония“.