Световен рали шампионат на ФИА

Légende ci-dessous
Световен рали шампионат на ФИА

2017 – ГОДИНАТА НА ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ

600x430_MonteCarloРали Монте Карло дава старт на Световния рали шампионат на ФИА и ознаменува голямото завръщане на отбора на CITROËN Racing в серийната надпревара.

Напълно съобразявайки се с новите регламенти на ФИА, които предвиждат въвеждането на ново поколение от зрелищни автомобили за шампионатите, C3 WRC възвестява завръщането на Citroën като отбор в дисциплина, в която марката държи рекордните 96 победи в гонките и осем световни титли.

2017 поставя на дневен ред едно предизвикателство за екипа CITROËN Racing: издигане на марката до най-високо ниво на конкуренцията в световен мащаб със C3 WRC!

Discover C3 WRC !

19-22 January Rallye Monte-Carlo
9-12 February Rally Sweden
9-12 March Rally Mexico
6-9 April Tour de Corse
27-30 April Rally Argentina
18-21 May Rally de Portugal
8-11 June Rally Italia Sardegna
29 June – 2 July Rally Poland
27-30 July Rally Finland
17-20 August ADAC Rallye Deutschland
5-8 October RallyRACC – Rally de España
26-29 October Wales Rally GB
16-19 November Rally Australia

CITROËN RACING Е СВЕТОВНО ПРИЗНАТ ОТБОР ОТ ЕКСПЕРТИ

През сезон 2017, отборът на CITROËN Total Abu Dhabi WRT ще наеме от два до четири C3 WRC за своите екипажи.

600x430_2

Крис Мийк / Пол Нагл

АНГЛИЙСКИ УСПЕХ

След придобиването на научна степен по машиностроене, Крис Мийк участва в първото си рали през 2000 година. Неговият смел, стремителен стил привлича вниманието на Колин Макрей, който му подава ръка, за да подкрепи напредъка му. Крис става шампион в Британския рали шампионат в клас Junior (JWRC) още във втория си пълен сезон. Титлата му дава възможността да се класира за JWRC, в който той първоначално се състезава с Опел през 2003 и 2004 година.

Крис подписва договор със Citroën Sport, за да се състезава в JWRC през 2005 година. Шофирайки C2 Super 1600, той започва като спечелва Рали Монте Карло и завършва сезона на трето място в шампионата. За сезон 2009, Крис беше избран от отбора на Peugeot UK, за да се състезава в Междуконтиненталния рали шампионат (IRC). Той спечелва четири ралита със своето Peugeot 207 S2000, като си осигурява титлата. Той защитава титлата си през 2010 година, но за съжаление се налага да се задоволи с третото място.

След като още веднъж показва истински напредък, му е предложено място в отбора на Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team за 2014. През първия си пълен сезон в Световния рали шампионат, той успява да си осигури място на четири подиума.

Демонстрирайки бързина на всякакви повърхности, печелейки в Португалия и Финландия, Крис започва новия сезон като един от сериозните претенденти за световната титла.

-Първо участие в Световния рали шампионат: Рали Великобритания  2002
-Брой стартове в Световния рали шампионат: 73
-Най-добър резултат в Световния рали шампионат: 1 място (Аржентина през 2015 година, Португалия и Финландия през 2016 година)

600x430_3

Крейг Брийн / Скот Мартин

ИРЛАНДЕЦЪТ В ОТБОРА

След като направи страхотен дебют през 2008 г. по трасетата на родната му Ирландия и във Великобритания, кариерата на Крейг Брийн отбеляза огромен напредък през 2011 година. Състезавайки се в Академията на Световния рали шампионат, той успя да спечели финалния етап на Рали Великобритания.

Неговите представяния и упоритост му спечелиха място на Abu Dhabi Total WRT, за да се състезава в шест ралита през 2016 година. Класирайки се на осмо място в Швеция и на седмо място в Полша, той се придвижи още по-напред, като спечели впечатляващото трето място във Финландия. Огромният му напредък беше възнаграден с експериментално шофиране в Citroën Total Abu Dhabi WRT за сезон 2017.

– Първо участие в Световния рали шампионат: Рали Португалия 2009
– Брой стартове в Световния рали шампионат: 37
– Най-добър резултат в Световния рали шампионат: 3 място (Финландия – 2016 година)

600x430_4

Стефан Льофевр / Габен Моро

“МАЛКИЯТ ФРАНЦУЗИН” НА ОТБОРА

Стефан Льофевр направи дебюта си при професионалистите от Френския рали шампионат. Водещ в клас Junior в “Volant 207” от 2012 година, той се състезава в първите си международни ралита в Европейския рали шампионат през следващата година. През 2013 година, той финишира пети в категорията “Две задвижващи колела” на Европейския рали шампионат и отново оглави класацията в клас Junior на 208 Рали купа.
През 2016 година Стефан се включва в Abu Dhabi Total WRT. Той започва да работи заедно с втория пилот Габен Моро, който тъкмо е приключил два сезона в Европейския рали шампионат с Крис Инграм. В Монте Карло сезонът започва с отличното пето място.

Стефан се възстановява навреме, за да завърши сезона в Рали Великобритания, в което се класира на девето място. В Рали дю Вар към него се присъединява Габен за пробно излизане преди да атакуват сезон 2017 в Citroën Total Abu Dhabi WRT.

– Първо участие в Световния рали шампионат: Рали Франция 2013
– Брой стартове в Световния рали шампионат: 26
– Най-добър резултат в Световния рали шампионат: 5 място (Монте Карло 2016 година)

600x430_5

Халид Ал-Касими / Крис Патерс

ОТ ПУСТИНЯТА ДО СВЕТОВНИЯ РАЛИ ШАМПИОНАТ

Първите преживявания на шейх Халид Ал-Касими в автомобилните състезания са зад волана на автомобили с четири водещи колела по време ралита, организирани в пустинята на емирствата. Кариерата му в ралитата започва в действителност през 2002 г., когато той приключва първия си пълен сезон в Близкоизточния рали шампионат на ФИА (MERC). Той спечели титлата в Група N и първенството на Обединените арабски емирства през същата година.

Между 2004 г. и 2006 г. шейх Халид продължава кариерата си в MERC (второ място през 2005 г. и трето през 2006 г.), като същевременно се състезава в Световния рали шампионат клас Production (P-WRC). След това той започва да се състезава в най-високата спортна категория във Ford Abu Dhabi WRT, през втората половина на сезон 2007. Той участва в около четиридесет ралита с отбора, шофирайки на Fiesta WRC. Петото място в  Рали Австралия 2011 остава най-добрият му резултат.

След като взема почивка от ралитата през 2012 г., той силно се ангажира със създаването на партньорство между Абу Даби, Абу Даби Racing и Citroën Racing. През сезони 2013, 2014 и 2015 той се състезава в редица WRC събития и MERC. Той завършва три пъти на второ място в Близкоизточния рали шампионат.

Също така продължава да се състезава в крос кънтри шампионата – той е определен да участва в състезанието Рали Дакар 2017 в DKR 2008  – Шейх Халид ще участва в избора на WRC събития през следващата година в Citroën C3 WRC.
– Дебют в състезание: 2001 година
– Първо участие в Световния рали шампионат: 2004 Рали Акрополис
– Най-добър резултат в Световния рали шампионат: 5 място (Австралия – 2011 година)

“ПОБЕДИ ПРЕЗ В 2017 Г. ЗА СПЕЧЕЛВАНЕ НА ТИТЛАТА ПРЕЗ 2018 Г.”

600x430_6

“Бяхме към края на тригодишен WTCC цикъл, тъй като марката е на път да пусне стратегически продукт: новият C3. В същото време ФИА е в процес на въвеждане на нови регламенти за WRC. Новият C3 перфектно отговаря на това определение и планетите се подредиха. Тази връзка ще даде възможност на Citroën да използва в пълна степен отдадеността си към автомобилния спорт.”

Ив Матон, Директор на Citroën Racing

CITROËN RACING Е ОТБОР ОТ ЕКСПЕРТИ, СВЕТОВНО ПРИЗНАТИ В ТЕХНИТЕ ОБЛАСТИ

ФАНТАСТИЧНА ТЕХНОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ

Logo-6

През последните 48 години, партньорството между Total и Citroën беше базирано на четири солидни и взаимно допълващи се основи: изследване и разработка, производство, продажби и маркетинг и автомобилен спорт. От заводите за производство на марката, до специализираните работилници на Citroën Racing, известното мото “Citroën предпочита Total” обобщава тази неразрушима връзка!

АБУ ДАБИ, МНОГОЕТАЖНАТА СТОЛИЦА НА ОАЕ

logo_7

Абу Даби, което означава “Земя на Газелата”, е основан, когато млада антилопа довела странстващо племе до прясна вода, на остров с не повече от 300 палмови  колиби (‘barasti’), няколко коралови сгради и укреплението на владетеля. Оттогава това обикновено островно селище е успяло да се превърне в модерен, космополитен град и столица на Обединените Арабски Емирства.

                    CITROËN И MICHELIN: ВЕЛИКОЛЕПНО ПЕЧЕЛИВШО СЪТРУДНИЧЕСТВО

logo_8Citroën и Michelin споделят толкова много съвместна история в производството и автомобилните спортове. Заедно, двете компании са спечелили пет световни купи от крос кънтри шампионата.

               ШВЕЙЦАРСКО КАЧЕСТВО С ИСТИНСКИ СПОРТЕН ДУХ – ОТ 1888

logo_9Certina е сериозна марка за спортни часовници. Нейните спортни часовници не само изглеждат безкомпромисно добри – тяхното качество е също така безкомпромисно високо.Отдадеността на  Certina към спорта може да се види в нещо повече от външния вид на нейните часовници. Тя също така се изразява в динамиката, напредъка, надеждността и върховите постижения на марката.