Екологично шофиране

Légende ci-dessous
Екологично шофиране

НАМАЛЕТЕ РАЗХОДА СИ НА ГОРИВО

01_Maîtrisez-votre-conso-de-carburant

При създаването на своите автомобили Citroën обръща специално внимание на влиянието, което те ще окажат върху околната среда. Намаляването на разхода на гориво също е част от този подход и, поради тази причина, автомобилът, който сте закупили (или ще купите) е оборудван с най-новите технологии.

В тази рубрика ще намерите също и съвети и добри практики, които ще ви помогнат да намалите разхода си на гориво. Тези препоръки се отнасят до ползването и поддръжката на вашия автомобил, като например до стила на управление, който е от съществено значение за намаляване консумацията на гориво до 15%.

Прочетете внимателно тези няколко реда, за да си гарантирате нисък разход на гориво при ползването на вашия автомобил. Класирахме съветите по важност спрямо икономията на гориво, която могат да ви осигурят за дълъг период от време .

ВИНАГИ ИЗБИРАЙТЕ ПРАВИЛНАТА ПРЕДАВКА

02_Soyez-toujours-sur-le-bon-rapport-de-vitesse

Изборът на правилна предавка е прост начин да оптимизирате консумацията на гориво. Въпреки понякога необходимото поддържане на постоянна скорост заради трафика и безопасността, често е възможно да се ползват по-ниски обороти на двигателя.

С ръчна скоростна кутия, изберете възможно най-високата предавка. Ако автомобилът ви има индикатор за смяна на предавките, преминете на препоръчаната винаги, когато е възможно. Двигател, работещ на ниски обороти, консумира по-малко гориво дори и да имате усещането за по-голям интензитет на работата му с цел придвижване напред.
С пилотирана или автоматична скоростна кутия, автоматична функция адаптира смяната на предавките спрямо стила на шофиране. Използвайте функцията когато е възможно и шофирайте гладко. Използвайте умерено педала на газта и автоматичните настройки ще оптимизират консумацията на гориво, избирайки най-подходящата предавка за момента.
При скорост от 50 км/ч, шофиране на 5-та предавка, вместо на 3-та, намалява разхода на гориво с между 20 и 25%. Това е добър начин да спестите гориво като подобрите и акустичния комфорт. Когато автомобилът ви е в спрял, например на светофар преди преминаване на кръстовище, не оставайте на първа предавка. Оставете скоростната кутия в неутрално положение за да избегнете допълнителната работа на съединителя. Ако колата ви е оборудвана със система Stop & Start, двигателят ще изгасне автоматично. Тази функция носи значителни икономии на гориво при шофиране в градски условия.

ШОФИРАЙТЕ ПЛАВНО И С УМЕРЕНА СКОРОСТ

03_Roulez-sans-agressivité...

Нервното и агресивно шофиране, с постоянното ускоряване и натискане на спирачките, покачва ненужно консумацията на гориво. Ако се движите на прекалено малка дистанция от автомобила пред вас създава трудности и на двигателя, и на спирачките ви, особено в градски условия. А шофирането на висока скорост повишава осезаемо разхода на гориво.

Шофирайте с постоянна скорост винаги, когато е възможно и спазвайте дистанция от автомобилите пред вас. Ако автомобилът ви има регулатор и ограничител на скоростта, използвайте ги винаги, когато можете да поддържате постоянна скорост.
Когато трябва да намалите, избягвайте натискането на спирачката в последния момент. Не е необходимо да се използва спирачка тогава, когато автомобилът може да забави ход по естествен път. Вдигнете крака си от педала на газта за нулева консумация на гориво. Опитайте да прецените трафик-ситуацията, гледайки възможно най-далече напред. Адаптирайте скоростта си и намалете по-рано, за да избегнете спиране на светофар, например. Шофирайте с умерена скорост, за да намалите разхода си на гориво. Накратко – шофирайте плавно, за да спестите пари.

НЕ ПРЕТОВАРВАЙТЕ АВТОМОБИЛА СИ

04_Roulez-sans-surcharger...

Колкото по-тежък е автомобилът ви, толкова повече енергия изисква двигателят, за да придвижва тази маса напред – покачва се и консумацията на гориво.

Където е възможно, избягвайте пренасянето на ненужни и по-точно тежки предмети. Пренасяйте товари вътре в колата, винаги когато това е възможно. Поставяне на товари върху покрива има негативно влияние върху аеродинамиката, както и върху разхода на гориво.
Използвайте багажник на покрива само когато нямате аллтернатива. И го демонтирайте веднага след като вече нямате нужда от него.

 

ПРОВЕРЯВАЙТЕ РЕДОВНО НАЛЯГАНЕТО НА ГУМИТЕ

05_Vérifiez-régulièrement...

Когато гумите ви са недобре напомпани, съпротивлението при търкаляне е по-голямо от нормалното. Двигателят трябва да извършва повече работа и вдига нивата на консумираното гориво. Недобре напомпаните гуми могат да прегреят, да намалят ефективното си поведение на пътя и да доведат до износване и повреди, дори до спукване. Системата за следене на налягането в гумите, предлагана в много наши модели е ценно допълнение, но не може да замени периодичните проверки.
Промените в температурата предизвикват естествени изменения на налягането на гумите. Например, налягането пада при спадане на температурите (преходът от лято към зима). Затова, не забравяйте да проверявате и коригирате налягането в гумите редовно, особено при осезаемо понижение на температурите и когато автомобилът ви пренася тежки товари. За вашата безопасност, спазвайте препоръчаните от производителя нива на налягане, определени за студено време.
Използването на “зимни” гуми чувствително увеличава съпротивлението при търкаляне на сухо. Те допринасят за безопасността при лоши метеорологични условия, но трябва да бъдат сменени, когато тези условия се подобрят.

ПЛАНИРАЙТЕ ВАШЕТО ПЪТУВАНЕ

06_Bien-préparer-ses-déplacements

Консумацията на гориво е по-голяма в задръствания или при чести кратки пътувания. В сгъстен трафик, водачите придобиват по-хаотичен стил на шофиране, натискайки педалите на газта и спирачката непрекъснато. Това неоправдано покачва разхода на гориво.
Планирайте и комбинирайте пътуванията си, с цел да ги осъществите на възможно най-ниска цена. Избягвайте най-натоварените часове и задръстванията винаги при възможност. Планирайте маршрута си така, че да можете да шофирате плавно, ограничавайки играта с педалите на газта и спирачката, и задържайки ниския пробег.
Ако попаднете в задръстване, изключете двигателя си. Аналогично на бързото спиране за купуването на хляб или вестник и т.н., изключването на двигателя трябва да се превърне в рефлекс. Това винаги ще пести гориво, както и ще намалява емисиите вредни газове.

ШОФИРАЙТЕ, ЗА ДА ЗАТОПЛИТЕ ДВИГАТЕЛЯ СИ

07_Roulez-pour-chauffer-votre...

Колкото по-студен е автомобилът, толкова повече енергия е необходима за задвижването му. На къси дестинации през зимата консумацията на гориво може да се увеличи над 50%.
Когато стартирате автомобила, не карайте двигателя да работи на празен ход, за да се затопли. Колата ви ще загрее по-бързо, ако я шофирате.
Модерните автомобили са с възможност за стартиране без ползването на педала на газта, тъй като по този начин се губи гориво, което с нищо не допринася за запалването.

 

ШОФИРАЙТЕ СЪС ЗАТВОРЕНИ ПРОЗОРЦИ

08_Roulez-les-vitres-closes...

Движението със скорост над 50 км/ч и отворен прозорец или люк значително увеличават аеродинамичното съпротивление. Това е в сила и за кабриолетите в конфигурация със свален покрив.

При шофиране с висока скорост, затворете прозорците, за да спестите гориво. Използвайте вътрешната система за охлаждане на купето. Климатикът е по-ефективен при движение с висока скорост.

 

 

УПРАВЛЯВАЙТЕ КОНСУМИРАЩИТЕ ЕНЕРГИЯ СИСТЕМИ

09_Gérez-les-consommateur-de-...

Всички вътрешни електрически системи се захранват от двигателя ви. В резултат на това, колкото повече електричество използвате, толкова повече гориво консумирате.

Общо казано, подходете разумно: не оставяйте електрическите системи да работят ненужно. Изключете функциите за затопляне на седалките, срещу изпотяване на задния прозорец или вентилацията на купето, например, или ги включете на възможно най-ниската настройка.
Килиматизирането ползва енергия, генерирана от двигателя. Когато температурите са високи, консумацията на гориво може да се повиши с поне 25%, ако поддържате температурата в купето ниска. Използвайте климатика мъдро. Ако системата ви е автоматична, не я настройвайте на температура, която е прекалено студена или с повече от 4-5 градуса по-ниска от външната. Докато пестите гориво, ще избегнете “топлинните шокове” при влизането или излизането от колата.

sible, if you are parked in the sun for a long period. If your car has blinds, close them, particularly if it has a sunroof.

ОСИГУРЕТЕ РЕДОВНО СЕРВИЗНО ОБСЛУЖВАНЕ НА АВТОМОБИЛА СИ

10_Entretenez-régulièrement-votre-véhicule

Лошото състояние на компонентите на вашия автомобил (двигател, скоростна кутия, климатик, гуми…) пречи на оптималното му функциониране и води до значително повишаване на разхода на гориво.

За да запазите оптималните характеристики на автомобила си, трябва да му осигурите редовно сервизно обслужване в професионален сервиз. Внимавайте, използваните резервни части и консумативи (масла, въздушен филтър, гуми…) да са гарантирани, препоръчани и тествани от Citroën. Всеки компонент от вашия автомобил е преминал стоги тестове и отговаря на голям брой специфични изисквания.

Например, двигателното масло се използва за смазване, но също така допринася и за повишаване коефициента на полезно действие на двигателя. Такъв е случая и с по-голямата част от частите във вашия автомобил. Климатичната система в лошо състояние увеличава значително разхода на гориво. Вие само можете да спечелите ако поддържате автомобила си в добро състояние, понеже по този начин той ще изразходва по-малко гориво, ще бъде по-надежден и ще държи по-висока продажна цена в случай на препродажба.

РАЗРАБОТЕТЕ ДОБРЕ ДВИГАТЕЛЯ, ЗА ДА СИ ОСИГУРЕТЕ ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ

11_Bien-roder-pour-bien-rouler

Автомобилът, който току що сте закупили е нов и му е необходим известен период от време за разработване на двигателя, за да може да използвате 100% от възможностите му.

Разходът на гориво на вашият автомобил ще стане оптимален, след като бъде изминато общо разстояние между 3000 и 5000 километра.

С две думи, разработете внимателно двигателя на вашия автомобил, за да се възползвате максимално от възможностите му и да спестите пари.