Voir le contenu
Зареждане

ВАРИАНТИ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА ВАШИЯ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИЛИ ХИБРИДЕН АВТОМОБИЛ

Независимо дали сте у дома, в офиса, дали пътувати близо до вас или на далечно пътешествие, има много възможни варианти за зареждане, които да ви улеснят и да ви осигурят възможност да се насладите напълно на своя електрически или plug-in хибрид Citroen.

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЗАРЕЖДАНЕТО

ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА

Може да бъде с монофазен ток - каквито са повечето домашни инсталации - или с трифазен ток. Преди да се спрете на вариант за Вашето зареждане, трябва да проверите вида на инсталацията Ви. 

ЗАРЯДНАТА СТАНЦИЯ

Тя определя мощността и времето за зареждане на вашия електрически или хибриден автомобил.

 

Предлагат се няколко варианта зареждане: с домашен или усилен контакт, бързо зареждане със зарядна станция тип wall box у дома или на публична зарядна станция, както и бързо и свръх бързо зареждане на публичните зарядни станции в пътната мрежа. Бързите зарядни с мощност от 50 кВт са оборудвани със собствен кабел, но не са съвместими с plug-in хибридни автомобили.

 

КАБЕЛ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ

Скоростта за зареждане също зависи от мощността, респективно големината на тока, който кабелът може да поеме. За различните видове зарядни станция използвайте съответния кабел. 

БОРДОВА ЗАРЯДНА ЕЛЕКТРОНИКА 

Нейната роля е да преобразува променливия ток от зарядните станции (с изключение на този от мощните постояннотокови) в постоянен ток за захранване на батерията. Параметрите и определят времето за зареждане.

 

По-мощни бордови системи за зареждане могат да бъдат налични като допълнителна опция в зависимост от автомобила, за да ви позволят да оптимизирате времето за зареждане.

 
БАТЕРИЯТА

Тяговата батерия е с гаранция от 8 години или над 160 000 км за най-малко 70% от нейния първоначален заряден капацитет.

Нашите батерии за електрически автомобили са съвместими с бързи или свръхбързи зарядни системи, налични в публичната мрежа.

 

*За Citroen Ami: 3 години или 40 000 км

 

МЕРНИ ЕДИНИЦИ

Киловатите показват мощността на мотора

Киловатът (кВт) е единица, която се използва за изразяване на мощността на мотора на вашия електрически автомобил. Мощността в киловати се умножава по около 1,36, за да се определят конските сили.

Например мотора Citroën ë-C4 Electric е с мощност от 100 кВт или 136 конски сили.

Единицата Киловатчас изразява капацитета на батерията

Електрическият мотор на автомобила се захранва с енергия от батерия, чийто капацитет се изразява с единицата киловатчас (кВтч), образно мощността в киловати, която батерията може да достави на един час.

Например батерията Citroën ë-C4 Electric има капацитет от 50 кВтч. 

Единицата Киловат служи и за оценка на времето за зареждане

Мощността на зарядните станции варира от 3,7 кВт до 22 кВт за домашни станции и достига до 100 кВт или дори повече за публични зарядни станции. Колкото по-висока е стойността толкова по-голяма е осигурената мощност, респективно толкова по-кратко е времето за зареждане.

Например wall box 11 kW може да осигурява 11 кВт изходна мощност. Следователно с такава система са необходими по-малко от 5 часа, за да заредите изцяло батерията от 50 кВтч на Citroën ë-C4 Electric.

КАБЕЛ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ 

Предлагат се няколко вида кабели за оптимизиране на зареждането на Вашия автомобил.

Кабел за стандартно зареждане Mode 2

Този кабел може да ви осигури до 1,8 кВт мощност. Използва се за зареждане от домашен контакт.

Усилен кабел за Mode 2

Този кабел може да ви осигури до 3,7 кВт мощност. Използва се за зареждане с усилен домашен контакт Green up, който значително съкращава времето за зареждане в сравнение със стандартен контакт.

Кабел за монофазно зареждане Mode 3

Този кабел позволява зареждане с мощност до 7,4 кВт.

 

Може да се използва с wall box, инсталирана у дома или на публична станция за зареждане. Домашното зареждане с wall box ви позволява да достигнете пълния капацитет на батерията за 2 часа за plug-in хибриден автомобил и по-малко от 1 нощ за електрически автомобил.

 

При Plug-in хибриден автомобил ще трябва да разполагате с бордово зарядно устройство позволяващо зареждане със 7,4 кВт, за да се възползвате от този тип зареждане.

Кабел за трифазно зареждане Mode 3

Специално за електрически автомобили, този кабел може да ви осигури до 22 кВт мощност на зареждане.

 

Съвместим е както със система за монофазен ток (wall box 7,4 кВт), така и за трифазен (wall box 11 кВт) у дома или на работа. Идеален е за редовно зареждане на публични зарядни станции. При наличие на електрически инсталации с трифазен ток това ще ви позволи да се възползвате от по-кратко време за зареждане.

 

За да се наслаждавате на предимствата при този тип зареждане, вашият автомобил трябва да е оборудван бордово зарядно устройство поддържащо 11 кВт мощност (предлага се по избор). 

ЗАРЕЖДАНЕ У ДОМА ИЛИ НА РАБОТАТА

Зареждане на вашия хибриден автомобил: съвсем лесно е

Можете да заредите напълно вашия автомобил в стандартен домашен контакт.  Кабелът за зареждане в него се предоставя като стандартно оборудване.

 

Ако искате да си осигурите по-бързо зареждане, изберете усилен контакт или Wallbox. Двете системи имат различни характеристики:

 

 • Wallbox, най-мощната система, може да намали максимално времето за зареждане.
 • Усиленият контакт от друга страна, представлява един добър компромис. По-икономичен, той обаче предлага по-бавно зареждане, отколкото може да постигне една Wallbox система.

С wall box 7,4 кВт

Зареждате батерията на 100% за по-малко от 2 часа, при което си осигурявате 55 км електрически пробег. Пробегът на хибридния автомобил в електрически режим е между 54 и 55 км в зависимост от оборудването на автомобила. Освен това той зависи от начина на шофиране и условията на употреба.

С 3,7 кВт усилен домашен контакт

Зареждате батерията на 100% за по-малко от 4 часа при което си осигурявате 55 км електрически пробег. Пробегът на хибридния автомобил в електрически режим е между 54 и 55 км в зависимост от оборудването на автомобила. Освен това той зависи от начина на шофиране и условията на употреба.

С класически домашен контакт

Зареждате батерията на 100% за по-малко от 7 часа с което си осигурявате 55 км електрически пробег. Пробегът на хибридния автомобил в електрически режим е между 54 и 55 км в зависимост от оборудването на автомобила. Освен това той зависи от начина на шофиране и условията на употреба.

ЗАРЕЖДАНЕ НА ВАШИЯ ХИБРИДЕН АВТОМОБИЛ: СЪВСЕМ ЛЕСНО Е

Има няколко режима на зареждане в зависимост от километрите, които изминавате ежедневно и вариантите за зареждане, с които разполагате извън дома си.

 

 • Wall box 7,4 кВт или 11 кВт: инсталирането на Wall box зарядна станция е идеалното решение, ако искате да се възползвате от възможно най-оптимизирано време за зареждане. Нашите партньори са на разположение, за да ви окажат съдействие, от одита до монтажа. Този тип инсталация ще ви позволи да се възползвате от държавна помощ.
 
 • Усилен домашен контакт: Green'up. Той е икономичен за инсталиране и удобен ако шофирате малко. Позволява ви да възстановите до 60% от капацитета на батерията за 1 нощ.

 

 • Стандартен контакт: Лесно свързване към Wall box. Не се препоръчва за повечето електрически автомобили, защото времето за зареждане е много дълго, като осигурява до 30% ниво на заряд за 1 нощ. Може да се използва за зареждане само в краен случай. Това е решението за зареждане на Citroen Ami.

 

За  ë-C4 Electric имате няколко възможности за зареждане::

 

 • Зареждане на публична зарядна станция 100 кВт: 80% от капацитета за 30 минути;
 • Wall box 11 кВт: 5ч;
 • Wall box 7,4кВт: 7ч и 30 мин;
 • Green'up усилен домашен контакт: 4 часа и 30 минути за 100 км пробег, респективно 9 часа за 100 км пробег на стандартен домашен контакт.

За ë-SpaceTourer Electric имате няколко възможности за избор на зареждане: :

 

 • 100кВт публично зареждане: 80% за 30 минути за 50кВт батерия и за 45 минути за 75кВт батерия;
 • Wallbox 11 кВт: от 4ч. 45 минути  до 7ч. в зависимост от размера на батерията;
 • Wallbox 7.4кВт: от 7ч. 30 минути до 11ч. 20 минути в зависимост от размера на батерията;
 • Green'up усилен домашен контакт: до 60% заряд за една нощ.

INSTALLATION D’UNE SOLUTION DE RECHARGE

En maison individuelle ou en copropriété

Afin de vous accompagner dans l'installation de votre borne de recharge en maison individuelle ou en copropriété, Citroën a sélectionné le partenaire Free2move eSolutions pour son expertise et son réseau de techniciens certifiés sur l'ensemble du territoire français.

INSTALLATION D’UNE SOLUTION DE RECHARGE

Citroën a sélectionné deux partenaires pour vous accompagner dans le choix et l’installation de la solution de recharge la plus adaptée à vos besoins. Vous aurez l’assurance d’obtenir une installation de qualité, au meilleur prix et répondant aux critères d’éligibilité aux aides gouvernementales.

En maison individuelle

Citroën a choisi ZEborne comme partenaire pour vous accompagner dans l'installation de votre borne de recharge en maison individuelle pour son expertise et son réseau de techniciens certifiés sur l'ensemble du territoire français.

En copropriété

Citroën a choisi Zeplug comme partenaire pour vous accompagner dans l'installation de votre borne de recharge en copropriété. Zeplug propose une solution sans frais pour la copropriété et s'occupe de toutes les démarches administratives.
ВРЕМЕ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА ВАШИЯ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИЛИ ХИБРИДЕН АВТОМОБИЛ
Симулирайте времената за зареждане на вашия електрически или plug-in хибриден автомобил Citroën според различните налични конфигурации на зареждане.

ДОРИ И НА УЛИЦАТА МОЖЕ ЛЕСНО ДА НАМЕРИТЕ КАК ДА ЗАРЕДИТЕ

Намерете, отключете станцията за зареждане. Включете, заредете. Толкова е лесно!

Повече от 300 000 обществени станции за зареждане са налични в Европа и мрежата продължава да се разраства, като станциите за зареждане са удобно разположени около ежедневните ви дейности, паркинги, градски и търговски центрове, супермаркети и др.

 

Намерете лесно съвместимите зарядни станции в близост чрез уебсайта Зарядни станции за електрически автомобили карта (vsichkotok.bg).

 

За да можете да използвате публичните станции за зареждане, носете своя съвместим кабел, наличен в аксесоарите в мрежата на Citroen.

МРЕЖАТА ОТ ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ ПО МАГИСТРАЛАТА

Мрежата от станции за бързо зареждане позиционирани покрай магистралната мрежа се разширява, така че се оставете на мига и следвайте импулсивни желания за непланирани пътешествия през уикенда с електрически автомобил.
ПЪТУВАЙТЕ СПОКОЙНО С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИЛИ ХИБРИДЕН АВТОМОБИЛ
Където и да се намирате, пътувайте спокойно и локализирайте станциите за зареждане, които са съвместими с вашия електрически или plug-in хибриден автомобил

DÉCOUVREZ LA GAMME ÉLECTRIQUE CITROËN